Navigace

Výběr jazyka

  • Česky
  • English
  • Deutsch

Obsah

Brusinka

 

Latinský název: Vaccinium vitis - idaea L.

Původ a kde roste: Pochází pravděpodobně z Asie. Je rozšířená v Evropě i Americe.

Na čem roste: Roste na nízkém stálozeleném polokeři (výška 10-20cm)z čeledi vřesovcovitých.

Obsahuje: Vitamín A, B, C, z minerálních látek především draslík,     fosfor a železo. 

Pozitivní vliv na zdraví: Napomáhá při léčbě nemocí močového ústrojí a při léčbě diabetu.

Mlsná puso, krindapánek! Spořádalas kupu brusinek. Kdybych měla plnou mísu,  navléknu si náramek.

Náš tip: Sušené brusinky jsou chutné a zdravé sladko-kyselé mlsání.

 

KEFÍR   

 

Kefír paPatří mezi jedny z probioticky nejbohatších potravin. Působí na zdraví celého našeho těla a může efektivně léčit zdravotní problémy, jako je syndrom zvýšené propustnosti střev.

Původ slova kefír pochází z tureckého „keif“ a znamená „cítit se dobře“.

Po staletí byl kefír tradičně užíván v Evropě i Asii na léčbu široké škály potíží. Tento probiotický nápoj plný živin je klíčem k lepšímu imunitnímu systému a zažívání. Probiotika obsažená v kefíru dokáží bojovat se škodlivými bakteriemi ve střevním traktu. Tradičně se kefír vyrábí za použití kefírových zrn (tibetské houby), která jsou ve skutečnosti kombinací bakterií a kvasinek. Jednodušší variantu představuje příprava kefíru z  kefírových kultur v prášku. Kefírové kultury přeměňují mléko na fermentovaný nápoj, (fermentace =kvašení) jenž mohou konzumovat dokonce lidé s laktózovou intolerancí. Kefír lze připravit z jakéhokoliv druhu mléka – ovčího, kozího, kravského či dokonce rostlinných alternativ, jako je rýžové nebo kokosové mléko.

7 výhod kefíru:

1. Podporuje imunitu Kefír obsahuje mnoho živin, jako je biotin a kyselina listová, které pomáhají nakopnout imunitní systém a chránit buňky. Obsahuje obrovské množství probiotických bakterií – speciální sílu z mikrobiálního světa. Zvláště pak jeden druh nazvaný Lactobacillus Kefiri umí náš organismus účinně chránit před nebezpečnými bakteriemi, např. salmonelou a  E.coli, zabraňuje jejich růstu a reguluje imunitní systém. Další silnou složkou nacházející se pouze v kefíru je nerozpustný polysacharid kefíran, který vykazuje antibakteriální účinky a pomáhá v boji proti mnohým infekcím. Kefíranu je také přisuzováno také snižování cholesterolu (cholesterol= je látka, která pomáhá lidskému organismu zpracovávat tuky. Jeho příliš vysoká koncentrace v krvi však nese pro organismus zdravotní rizika, především onemocnění srdce  a výkyvy krevního tlaku.)

2. Buduje silné kosti Osteoporóza je strašákem dnešní doby. Riziko hrozí zvláště u lidí trpících nedostatkem vápníku – minerálem pro zdraví kostí. Kefír připravený z plnotučného mléka obsahuje vysoké množství vápníku a také bioaktivní látky, které pomáhají vstřebávání vápníku do těla. Probiotika obsažená v kefíru rovněž zlepšují vstřebávání živin a mléčná složka kefíru obsahuje ty nejdůležitější minerály pro udržení správné hustoty kostí – fosfor, vápník, hořčík, vitamín D i vitamín K2. Právě vitamín K2 je nezbytným vitamínem pro zdraví kostí, budování a udržení kostní hmoty. 

3. Preventivně bojuje proti vzniku chorob Kefír se ukazuje jako pomocník v boji proti vzniku závažných onemocnění, např. rakoviny.

4. Podporuje trávení a bojuje proti střevním zánětům Bakterie v našem střevě – tzv. střevní mikrobiom – musí být v rovnováze. Kefírové mléko napomáhá udržet zdravou rovnováhu a bojovat proti nemocem trávícího traktu – např. proti střevním zánětům, Crohnově chorobě či vředům. Probiotika v kefíru obnovují zdravou střevní mikroflóru zejména po užívání antibiotik a průjmech zabraňují napadení našeho střeva patogenním bakteriemi, léčí průjem a další zažívací obtíže. 

5. Zlepšuje alergie Různé formy alergií i autoimunitních onemocnění jsou spojovány s probíhajícím zánětem v těle. Ve studii s laboratorními myšmi kefír dokázal snížit aktivitu zánětlivých buněk poškozující plíce a dechové cesty a zároveň bránil hromadění hlenu. Mikroorganismy kefíru podporují imunitní systém a přirozenou cestou snižují alergické reakce.

6. Léčí kůži Pokud není střevo v pořádku, vysílá „špatné“ signály do kůže a narušuje její zdravou funkci. Může to vést k problémům jako je akné, vyrážky i ekzémy. Kefír přináší hodné bakterie zpět do střeva a pomáhá tak navrátit zdraví i do naší kůže. Kefíran podporující imunitní systém zvyšuje kvalitu kůže a urychluje její hojení.

7. Zlepšuje laktózovou intoleranci Lidé, kteří mají problém s trávením laktózy (mléčného cukru), se obecně musí mléčným výrobkům vyhýbat. V kefíru však dochází k přeměně laktózy na kyselinu mléčnou, čímž činí původní mléko snáze stravitelné. Navíc kefír obsahuje široko škálu bakteriálních druhů a živin (některé jsou typické pouze pro tento nápoj), které pomáhají odstranit laktózu z mléka. Kefír prokazatelně zlepšuje funkci trávícího traktu.

 

Váš dodavatel OVOCENTRUM V+V, s.r.o.

Valašské Meziříčí

         Spolufinancováno  z  prostředků Evropské  unie

 

Kefír – nutriční fakta: Kefír je fermentovaný mléčný nápoj (z kravského, kozího či ovčího mléka). Kefír obsahuje vysoké množství vitamínu B12, vápníku, hořčíku, vitamínu K2, biotinu (vitamín H), kyseliny listové, enzymů a probiotik. (probiotika = živé mikroorganizmy, které přispívají ke zlepšení zdravotního stavu. Jako probiotické kultury jsou obvykle používány bakterie, které přirozeně obývají lidský trávicí trakt. Zajišťují zdravé prostředí ve střevech a brání rozšíření bakterií, které by mohly způsobovat nemoci.) Jelikož je vznik kefíru unikátní záležitost, nemá standardizovaný nutriční obsah – jeho složení závisí na druhu použitého mléka, způsobu přípravy a dalších podmínkách. Faktem však je, že je to lehce stravitelný, zdravý, výživný a probiotický nápoj.