Aktuality

Nejnovější příspěvky ze školy

3D tisk na ZŠ Hustopeče nad Bečvou

3D tisk na ZŠ Hustopeče nad Bečvou

 

     Na podzim letošního školního roku se ZŠ Hustopeče nad Bečvou přihlásila do projektu „Průša pro školy“, kdy jsme měli možnost získat 3D tiskárnu do naší školy zdarma. Byla to pro nás nová výzva, tak proč to nezkusit?

    Od února jsme měli 3D tiskárnu ve škole zapůjčenou, a tak jsme se mohli pustit do práce. Na zpracování projektové dokumentace a tisk finálního výrobku jsme měli 3 měsíce. Do projektu se zapojili téměř všichni žáci školy a navrhovali, co bychom mohli vytisknout jako náš první projektový výrobek. Mezitím u jednoho z pedagogických pracovníků probíhalo online zaškolení práce s 3D tiskárnou, zkušební tisky a výběr jednoho výrobku z mnoha návrhů našich žáků (klíčenky s logem školy, hodiny, stojánek na tužky, frisbee, plastická mapa ČR, pravítko se jménem…).

     I přesto, že jsme byli omezeni distanční výukou, mohli se žáci a učitelé seznámit se začátkem 3D tisku formou krátkých videí. V této chvíli máme úspěšně vytištěný první projektový výrobek – pravítko se jménem a obrázkem, které navrhli žáci 1. třídy a po schválení veškeré dokumentace daroval koncem dubna pan Průša 3D tiskárnu naší základní škole. S prvňáčky si jejich pravítka vytiskneme v červnu přímo ve škole a od nového školního roku se mohou žáci ostatních tříd postupně těšit na seznámení s 3D tiskárnou, tvorbou jejich prvních samostatných projektů a následný tisk.

Autor: Mgr. M. Urbanová